måndag 13 april 2009

Det fantastiska brödet!!


Ja, så heter det faktiskt och det är det!!

Receptet kommer från Anna Bergenströms kokbok "Annas mat" och är väldigt enkelt. Inget knåda alls och bara en jäsning. Resultatet blir ett gott, ciabattaliknande bröd som ser väldigt proffsigt ut! Passar bra till allt, frukost, lunch, middag eller till smarriga utflyktsmackor.


5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl ELLER 1 1/2 dl grahamsmjöl+11 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen
Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll över mjölkvattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner mjölet. Det ska bli en lös deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa 1-2 timmar. Värm ugnen till 240-250 grader. Täck två plåtar med bakplåtspappaer. Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet. Stjälp upp den lösa degen över mjölet. KNÅDA INTE! Strö ytterligare mjöl över degen och platta försiktigt ut den med handen. Skär med t ex en degskrapa av metall degen i ca 6 cm smala remsor, dela sedan varje remsa i ca 3 delar "på snedden". Flytta efterhand över bitarna på plåtarna. Grädda bröden (de behöver inte jäsa igen) direkt. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Grädda ca 17-20 minuter. Låt svalna UTAN handduk så blir de frasiga och fina. Är det för mycket mjöl på bröden är det bara att sopa av dem lite innan man äter dem!

4 kommentarer: